ECB nezmenila úrokové sadzby, kľúčový úrok zostáva na rekordnom minime

08.11.2012 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 8. novembra (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) ponechala úrokové sadzby nezmenené. To znamená, že kľúčový úrok v eurozóne zostáva na rekordnom minime 0,75 %. Rada guvernérov nezmenila ani depozitnú sadzbu, ktorá zostala na nule, ani jednodňovú refinančnú sadzbu, ktorá zostala na úrovni 1,50 %.

Rozhodnutie ECB bolo v súlade s očakávaniami expertov, ktorí predpokladali, že banka si urobí prestávku v cykle uvoľňovania menovej politiky.

ECB tiež neprišla s ďalšími nekonvenčnými opatreniami proti dlhovej kríze. Program výkupu štátnych dlhopisov, v rámci ktorého bude v prípade potreby bez obmedzenia nakupovať dlh krajín zasiahnutých krízou, výrazne znížil rizikové prirážky na španielske a talianske dlhopisy. Podľa ekonómov ECB bude pozorovať účinok svojich opatrení a ďalšie kroky si zatiaľ ponechá v talóne.

Ekonomika eurozóny sa stále nachádza v recesii a aktuálne makroekonomické indikátory sú slabé, čo hovorí v prospech uvoľnenia menovej politiky. Na druhej strane si komerčné banky požičiavajú od ECB rekordne lacno. Preto je sporné, či by ďalšie zníženie úrokových sadzieb malo zmysel.

Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne sa v októbri spomalilo na 2,5 %. Naďalej však zostáva nad inflačným cieľom ECB. Banka zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej inflácii tesne pod 2 %.

Informovala o tom agentúra DPA.

 

Vyberte región